Lajikkeet

VARHAISPERUNAT ovat kiinteitä eivätkä hajoa keitettäessä. Varhaisperunalajikkeet sopivat parhaiten syötäväksi keitettyinä sellaisenaan. On varottava, ettei varhaisperunaa keitetä liikaa.Vetisyyden välttämiseksi on tärkeää jättää peruna hieman kovaksi ja antaa sen kypsyä loppuun veden kaadon jälkeen raollaan olevassa kattilassa.

TIMO

on kotimainen, tilalla eniten viljelty varhaisperunalajike, jota ryhdytään nostamaan ensimmäisenä. Timo kukkii harvoin. Mukulat ovat kookkaita jo ensimmäisissä nostoissa. Timo on maukkaimmillaan heti nostokauden alussa.

JUSSI

on kotimainen uutuuslajike, jalostettu Suomessa. Erittäin aikainen, hyvänmakuinen varhaisperuna. Mukulat jauhoisempia kuin Timolla. Sopii myös kesä- ja syysperunaksi. Hannulan tilalla lajin ensimmäiset istutukset 14.4.2016.

RIVIERA

on alun perin Hollannista. Varhaisperuna, aikaisuus Timon luokkaa, Suomessa ollut viljeltynä vain muutamia vuosia, Hannulan tilalla nyt 2016 kokeilussa ensimmäistä kertaa.

KESÄ-JA SYYSPERUNAT ovat myöhäisempiä lajikkeita kuin varhaisperunat

ANNABELE

on alun perin Saksasta. Se on satokauden alussa kiinteä, myöhemmin jauhoisa lajike. Lajiketta voidaan viljellä kesä- ja syysperunana. Mukulat ovat soikeita ja sileäpintaisia. Syysperunana Velox on varhaisperunalajikkeisiin verrattuna hieman jauhoisempi. Hajoamattomana lajike sopii kokoperunaksi, pannulla paistamiseen, laatikkoihin sekä salaatteihin ja keittoihin.

SIIKLI

SIIKLI, juhlapöytien herkuksi kutsuttu perunalajike, on alun perin jalostettu Saksassa. Lajike on koko kesän ajan nostettavissa oleva varhaisperuna. Siiklin mukulat ovat soikeita eivätkä kasva erityisen suuriksi. Lajike on säilyttänyt suosionsa ja on kuluttajan kannalta varma valinta.

TALVIPERUNAT

COLOMBA

on hyvän suosion saanut perunalajikeuutuus. Kasvurytmiltään aikainen, jopa varhainen lajike. Keittotyypiltään kiinteä, eli ei hajoa keitettäessä, siis yleisperuna Rakenteensa ansiosta myös hyvä muusiperuna. Hannulan tilalla on Colomban viljelyalaksi suunniteltu v.2016 noin 10 ha.

BELANA

on aikainen ja satoisa, kiinteämaltoinen, runsamukulainen talviperuna

AFRA

Afra on keskimyöhäinen, runsasmukulainen ja satoisa uutuuslajike. Keittotyypiltään lajike on jauhoinen ja maultaan erinomainen. Mukulat ovat soikeita ja tasakokoisia. Mallon väri on keltainen.

MELODY

on yleiskäyttöinen, keltamaltoinen ruokaperuna, joka ei hajoa keitettäessä. Tasakokoiset, matalasilmäiset, kauniin kirkaskuoriset mukulat. Hyvä maku ja rakenne. Kiinteä tai lievästi jauhoinen. Ei tummu keitettäessä.

Hannulan maatilaopas: Matkusta ympäri maailmaa perunalajikkeiden kauttaperunan

Yksitärkeimmistä ja suosituimmista ruokakasveista perunat seuraavat maissia, riisiä ja vehnää peruselintarvikkeena, joka hallitsee maailman väestön ruokavaliota. Olipa keitetty, paistettu, grillattu, paahdettu, syvä tai paistettu, mitä tahansa voidaan käyttää ruoanlaittoon ja nauttimiseen.

Tiesitkö, että tämän juureksen merkittävä asema on nykypäivän yleisen tiedon ulkopuolella? Perunat ovat historiallisia, ja niillä oli keskeinen rooli historiallisissa vallankumouksissa, ja ne perustivat pian absoluuttisen linjan sosiaaliluokkien välille. Koska näistä vihanneksista on niin monia aiheita, mietitään, mitä erilaisia ​​heillä on tarjolla.

Tällä sivulla matkustetaan ympäri maailmaa tämän lopullisen oppaan kautta, joka kertoo erilaisista perunatyypeistä sekä käytettävissä olevista perunoistamme. Tämän viestin lukemisen helpottamiseksi olemme sisällyttäneet yleiskatsauksen aiheista. 

Jos tämä on auttanut sinua oppimaan lisää perunoiden laajasta maailmasta, älä unohda jakaa sitä ystäviesi kanssa. Kerro meille mikä luettelo on suosikkisi!

 • Perunoiden alkuperä
 • Tärkeät perunaryhmät (luokat)
 • Erilaiset perunat
 • Hannula-perunalajikkeet: perunatyypit, joita löydät maatilaltamme

Perunat: Alkuperä

Vuoteen 2018 mennessä Kiina sijoittui ensimmäiseksi maailman parhaimmaksi perunantuottajaksi. arvo on 3,71 miljardia dollaria. Intia, Venäjä ja Ukraina seurasivat sitä, ja Yhdysvaltojen hännän ollessa 5. järjestyksessä. Vaikka olemme velkaa jatkuvasta tuotannosta (tuonti ja vienti) näistä maista, sen alkuperä on hieman etelään Yhdysvaltoihin. Tässä asiassa olemme velkaa tämän löydön arkeologialle.

Perunat ovat kukkivia kasveja, jotka ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, etenkin nykypäivän Perusta ja Bolivian eteläiseltä alueelta. Kuinka se levisi – ja siitä tuli helposti tärkeä osa eurooppalaista ruokaa – johtui espanjalaisten tutkimusmatkailijoiden kuljetuksesta, tarkemmin sanottuna Kolumbian vaihdosta.

Heidän havaintojensa mukaan todiste perunanviljelystä nähtiin Anconin rannikkopaikan jäännöksissä sekä Andien tasangolla. Näiden todisteiden lisäksi keraamisissa keramiikkakohteissa havaittiin perunoita. Redcliffe Salamanin vuoden 1958 kirjassa kerrotaan, että heidät kuvataan kolmella tavalla. Ensinnäkin niitä pidetään yksinomaan vihanneksina; toinen ihmisenä; ja kolmas siirtymänä joko kahdesta.  

Yksi maailman suurimmista ja vaikuttavimmista muinaisista imperiumeista, Incanien valtakunta käytti perunaa ensisijaisena ruokavalion ja energian lähteenä. Samoin kuin nykyaikaiset keittomenetelmät, he valmistivat sen samalla tavalla, kuten paistamalla, kiehuttamalla ja hauduttamalla. Noin 10 000 vuoden ajan domestikaatio Uudessa maailmassa oli jatkunut, kunnes vanha maailma saapui. 

Perunat ovat kukkivia kasveja, jotka ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, etenkin nykypäivän Perusta ja Bolivian eteläiseltä alueelta. Kuinka se levisi – ja siitä tuli helposti suuri osa eurooppalaista ruokaa – johtui espanjalaisten tutkimusmatkailijoiden kuljetuksista. 

Perusta ja Boliviasta lautasillesi ja inkojen imperiumin siirtomaa-valloituksen jälkeen espanjalaiset toivat perunaa Eurooppaan noin 1500-luvulla. Siitä lähtien, ja puhumattakaan muista menestyksekkäistä yritysostoista Afrikassa ja Aasiassa, ero oli lippu vihannesten maailmanlaajuiseen leviämiseen.

Euroopassa sato oli tuntematon, ja sitä pidettiin jopa pelottavana ruokana heidän kulutettavakseen. Sen merkitys toteutui vain Antoine Parmentierin tekemän tutkimuksen avulla. Hän oli ranskalainen proviisori ja agronoomi, joka tunnetaan parhaiten intensiivisistä tutkimussarjoistaan ​​perunoista potentiaalisena tärkeimpänä elintarvikkeiden lähteenä ihmisille. 

Hänen työstään kertovat pakottavat perustelut valtavasta terveysarvosta ja hyödyistä perunoille. Ranskasta, historiallisesta Preussista (osa Saksasta, Puolasta ja Venäjältä) ja koko Itä-Eurooppaan perunat vallitsivat maataloudessa sekä elintarviketuotannossa ja -hankinnassa. Helppojen viljely- ja terveysarvojensa (vähähiilihydraattinen ruokavalio) ansiosta perunat olivat suuressa määrin ratkaisevia äärimmäisen köyhyyden ja nälänhädän lievittämisessä.

Yleiset luokat

Perunoiden Perunat ovat uskomattoman monipuolisia maatilakasvien ja kulinaaristen alojen alueella. Koska viljelymenetelmiä on erilaisia, niin vaihtelevat keittomenetelmät. Tuhansilla lajikkeillaan (ja muilla, joita ei ole vielä tutkittu eikä julkaistu) ne kaikki kuuluvat joko kahteen pääryhmään. Näiden kahden välisen eron tunteminen auttaa sinua selvittämään, minkä perunan haluat ostaa seuraavasta kaupastasi.

 1. Tärkkelysinen

Kuten termistä käy ilmi, näissä perunoissa on runsaasti tärkkelyspitoisuutta, jolloin niiden kosteus on alhainen. Vaikka se saattaa kuulostaa huonolta ruokavaliosta, koska tärkkelys on eräänlainen hiilihydraatti, se on itse asiassa hyvä energialähde. Se sisältää myös tasapainoisen valikoiman ravintoaineita, joita kehosi tarvitsee päivittäin. Voit keittää tärkkelyspitoisia perunoita kiehuttamalla, paistamalla ja paistamalla. 

 1. Vahamainen

Toisin kuin tärkkelyspitoiset perunat, tähän kuuluvilla on vähän tärkkelyspitoisuutta ja siten runsaasti vettä. Vaikka ne eivät ole ulkonäöltään pörröisiä, ne erottuvat kermaisen koostumuksensa sekä kiinteän ja kostean sisäpuolensa ansiosta. Siksi nämä lajit ovat erinomaisia ​​paahtamiseen ja kiehumiseen, koska ne pitävät muotonsa hyvin. 

 1. Yleiskäyttöinen

Yleiskäyttöinen luokka luokittelee perunat, jotka ovat tärkkelyspitoisen ja vahamaisen välissä. Tarkoituksena on sanoa, että niillä on vakaa (tai ainakin tasapainoinen) tärkkelyspitoisuus ja vesi. Tämän vuoksi monikäyttöiset perunat eivät ole herkkiä minkäänlaisille keittomenetelmille ja ainesosien sekoituksille. 

Perunan lajikkeet maailmassa

 1. Yukon Gold – yleiskäyttöinen

Rikkaan maun ja suuren koon vuoksi tämä on maailman kaikkien aikojen suosikki peruna. Se näyttää olevan sileä, vaaleankeltainen ja ohut iho. Ihmiset rakastavat sitä, koska sitä voidaan säilyttää pitkään.

 1. Tummanpunainen Norland – vahamainen

Tarjoillaan parhaiten perunasalaateissa, tummanpunainen Norland tai ‘punainen vauva’ peruna on joko muotoinen pyöreästä pitkänomaiseen. Näyttää siltä, ​​että niillä on punainen iho ja valkoinen liha, ja ne sopivat hyvin myös säilytykseen kaappeihin tai kasvisastioihin.

 1. Fingerling – vahamainen Hauskastatupsuista, sormenmuodoista

nimestään nämä perunat on nimetty sen pienistä,, jotka ovat 2-3 tuumaa pitkiä. Maanläheisten ja pähkinäisten makujensa ansiosta niistä on tullut gourmet-keittiön suosikki.

 1. Adirondack Blue – Waxy

Tämäntyyppisellä perunalla on violetti tai sininen väri sekä ihosta että lihaan. Sillä on kiinteä ja kermainen rakenne, joka sisältää myös runsaasti pähkinän makua. Tämä tekee siitä täydellisen murskaamiseen, paistamiseen, höyryttämiseen ja kaikenlaisiin muihin menetelmiin, joita tehdään perunasalaattien valmistuksessa.

 1. Punainen kulta – vahamainen

Tämän tyyppiset perunat kuulostavat paremmin termiltä “uudet” perunat. Vaaleanpunaisen ihon ja maukkaan keltaisen lihan ulkonäöllä punaista kultaa perunat korjataan niin varhaisessa vaiheessa. Ne on korjattu ennen kuin sokerit muuttuvat kokonaan tärkkelykseksi. 

Ne ovat puolestaan ​​pieniä ja (joskus) täysin pyöreitä. Mutta heillä on herkullinen makea, kiinteä ja kermainen maku. Vaikka ne saattavat olla erinomaisia ​​paahtamiseen ja kiehumiseen, ne eivät sovi pitkään varastointiin eivätkä niitä suositella leivontaan.

 1. Katahdin – tärkkelys

Tämän tyyppisillä suurilla pyöreillä mukuloilla näyttää olevan valkoinen, vahamainen liha ja ohut harjanahka. Rikkaalla tärkkelyspitoisuudellaan niitä käytetään eniten maailman parhaan välipalan valintaan: ranskalaiset.   

Hannulan perunatilalla käytettävissä olevat perunat

Koska tuhansia perunoita kasvatetaan kaikkialla maailmassa, tilamme on erikoistunut useisiin lajeihin keskittyen enemmän paikallisiin. Ryhmittelemme ne kolmeen päälajiin: varhaiset, kesä ja syksy sekä talviperunat.

 1. Varhaiset perunat

Nämä tyypit ovat kiinteitä eivätkä helposti hajoa kypsennettäessä, joten tekevät niistä vahamaisia ​​perunoita. Tässä on joitain varhaisperunan lajikkeistamme.

 • Timo: Tämän tyyppinen peruna kasvaa ensin joka vuosi. Timo maistuu parhaiten, kun niitä korjataan oikealla sadonkorjuuaikalla.
 • Jussi: Se on suomalainen lajike, joka tunnetaan pyöreistä ja soikeista mukuloista.
 1. Kesä- ja syksyperunat

Nämä perunat seuraavat varhaiskasvien sadonkorjuun jälkeen. Alla on mitä voit ostaa meiltä näinä vuodenaikoina.

 • Annabele: Tämä tyyppi tuli ensin Saksasta. Se näyttää olevan kiinteä, jonka muoto vaihtelee pyöreän ja soikean välillä.
 • Siikli: Toinen lajike Saksasta, tämä on aina läsnä erikoistilanteissa.
 1. Talviperunat

Tässä on joitain perunoistamme, jotka kasvavat vain talvikaudella.

 • Colomba: Tämä tyyppi on suosittu kiinteä peruna, koska se kypsennetään helposti rikkomatta rakennetta.  

Lue lisää

sivuja, joita haluat ehkä nähdä.

Hannula-tuotteet menevät pitkälle Keiteleen. Tuoreiden ja erinomaisen laadukkaiden perunoiden avulla, joita ravintolat ja ruokailupaikat tilaavat jatkuvasti, ja joita toimitetaan paikallisilla markkinoilla, löydät myös oman myymälämme, joka aukeaa vain tiettyinä päivinä ja kellonaikoina. Jos haluat lisätietoja aikatauluistamme sekä myynnistä ja tarjouksista, käy usein Market Sales -sivullamme saadaksesi viimeisimmät tiedot Hannulan perunatilasta. 

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Copyright © 1991–2020 Hannulan Peruna