pyoristys
pyoristys
pyoristys

VARHAISPERUNAT ovat kiinteitä eivätkä hajoa keitettäessä. Varhaisperunalajikkeet sopivat parhaiten syötäväksi keitettyinä sellaisenaan. On varottava, ettei varhaisperunaa keitetä liikaa.Vetisyyden välttämiseksi on tärkeää jättää peruna hieman kovaksi ja antaa sen kypsyä loppuun veden kaadon jälkeen raollaan olevassa kattilassa.


TIMO

on kotimainen, tilalla eniten viljelty varhaisperunalajike, jota ryhdytään nostamaan ensimmäisenä. Timo kukkii harvoin. Mukulat ovat kookkaita jo ensimmäisissä nostoissa. Timo on maukkaimmillaan heti nostokauden alussa.

timo

JUSSI

on kotimainen uutuuslajike, jalostettu Suomessa. Erittäin aikainen, hyvänmakuinen varhaisperuna. Mukulat jauhoisempia kuin Timolla. Sopii myös kesä- ja syysperunaksi. Hannulan tilalla lajin ensimmäiset istutukset 14.4.2016.

timo

RIVIERA

on alun perin Hollannista. Varhaisperuna, aikaisuus Timon luokkaa, Suomessa ollut viljeltynä vain muutamia vuosia, Hannulan tilalla nyt 2016 kokeilussa ensimmäistä kertaa.

velox

KESÄ-JA SYYSPERUNAT ovat myöhäisempiä lajikkeita kuin varhaisperunat


ANNABELE

on alun perin Saksasta. Se on satokauden alussa kiinteä, myöhemmin jauhoisa lajike. Lajiketta voidaan viljellä kesä- ja syysperunana. Mukulat ovat soikeita ja sileäpintaisia. Syysperunana Velox on varhaisperunalajikkeisiin verrattuna hieman jauhoisempi. Hajoamattomana lajike sopii kokoperunaksi, pannulla paistamiseen, laatikkoihin sekä salaatteihin ja keittoihin.

velox

SIIKLI

SIIKLI, juhlapöytien herkuksi kutsuttu perunalajike, on alun perin jalostettu Saksassa. Lajike on koko kesän ajan nostettavissa oleva varhaisperuna. Siiklin mukulat ovat soikeita eivätkä kasva erityisen suuriksi. Lajike on säilyttänyt suosionsa ja on kuluttajan kannalta varma valinta.

siikli

TALVIPERUNAT


COLOMBA

on hyvän suosion saanut perunalajikeuutuus. Kasvurytmiltään aikainen, jopa varhainen lajike. Keittotyypiltään kiinteä, eli ei hajoa keitettäessä, siis yleisperuna Rakenteensa ansiosta myös hyvä muusiperuna. Hannulan tilalla on Colomban viljelyalaksi suunniteltu v.2016 noin 10 ha.

vangogh

BELANA

on aikainen ja satoisa, kiinteämaltoinen, runsamukulainen talviperuna

pito

AFRA

Afra on keskimyöhäinen, runsasmukulainen ja satoisa uutuuslajike. Keittotyypiltään lajike on jauhoinen ja maultaan erinomainen. Mukulat ovat soikeita ja tasakokoisia. Mallon väri on keltainen.

rosamunda

MELODY

on yleiskäyttöinen, keltamaltoinen ruokaperuna, joka ei hajoa keitettäessä. Tasakokoiset, matalasilmäiset, kauniin kirkaskuoriset mukulat. Hyvä maku ja rakenne. Kiinteä tai lievästi jauhoinen. Ei tummu keitettäessä.

rosamunda


pyoristys